معرفی، کاشت و نگهداری گل گلایل
گل گلایل که به عنوان گل شاخه بریده در بازار گل استفاده میشود در گل آرایی و چیدمان محصولاتی مانند تاج گل یا سبد گل ترحیم بسیار کاربرد دارد. گل گلایل به صورت عمده توسط تولیدکنندگان کشت می شود و فراوانی آن در جنوب ایران بیشتر است.
گلایل رنگ های بسیار متنوعی دارد و به دلیل کاربرد آن در صنایع گل فروشی و گل آرایی، افراد زیادی علاقه به کاشت آن و درآمدزایی از طریق آن دارند. در این مطلب همراه ما باشید تا با گل گلایل و نحوه کاشت و نگهداری آن آشنا شوید.
اطلاعات گل گلایل به انگلیسی
گل گلایل در زبان انگلیسی و گیاه شناسی به گلادیوس ژورتولانوس یا “Gladiola” معنا شده است. دیگر نام های این گل به شرح زیر است:
گلیولیوس، سوسن شمشیری (به دلیل داشتن برگ های بلند و نوک دار)
گل گلایل سفید نماد چیست؟
گلایل نمادی از افتخار و امید است، اما معانی دیگری هم دارد. مانند:
- عشق
- وفاداری، اخلاص و صداقت
- پاکی و طلب آرامش
- امیدواری
- هرگز تسلیم نشدن
گل های گلایل یکی از گل های بسیار ارزشمند برای تجارت، کسب درآمد و تکثیر از جهت مقرون بصرفه بودن و درآمدزایی هستند. برای همین است که اغلب کشاورزان و باغبانان و گلخانه داران در تلاش هستند تا گلایل را کشت کنند.
در ایران گل گلایل یکی از نقش های پایه برای گل آرایی و تزئینات سبد گل ها و تاج گل های ترحیم دارد و معمولا رنگ سفید و گل گلایل مشکی در اینگونه مراسم استفاده می شود. البته گلایل رنگ های جذاب دیگری هم دارد که در دیگر محصولات هم میتوان استفاده کرد. در صورتی که می خواهید این گل و شکوفه های زیبای آن را در فصل زمستان در گلخانه یا باغ خود داشته باشید، کافی است گونه ی مقاوم به سرمای گلایل را بکارید.
انواع گل های گلایل
انواع و رنگ های متفاوتی از این گل را در مراکز و گل فروشی ها مشاهده خواهید کرد . گلایل در حال حاضر بیش از 250 گونه ی متنوع دارد که بیشتر آنها بومی جنوب و مرکزی آفریقا و اوراسیا هستند.
سه گروه اصلی گلایل عبارتند از:
- گرندی فلورا: بزرگترین گروه گل های گلایل هستند. این گونه ها شفاف و جذاب ترین دسته هستند و شکوفه های آنها تا 15 سانتی متر عرض و بیش ترین تنوع رنگ را دارند.
- نانوس: گروه دیگری که معمولاً در باغ پرورش می یابد. این گونه از گل های گلایل تحمل بیشتری در برابر سرما دارند.
- پریمولینوس: این گروه نیز دارای گل های رنگی متنوع و برگ های بسیار باریک هستند.
گل گلایل سفید
گل گلایل قرمز
گل گلایل صورتی
رشد و مراقبت از گل گلایل
گل های گلایل در فصل تابستان جوانه می زنند و در فصل بهار شکوفه می دهند. بهتر است بدانید که از گیاه گلایل به عنوان یک داروی گیاهی هم استفاده می شود. همچنین در تولید برخی کرم های گیاهی برای پوست از این گیاه بهره می برند.
گلایل ها بعد از کاشت، احتیاج زیادی به توجه ندارند. اگر هوا در زمان کاشت خشک است، می توانید یک بار قلمه ها را آب دهید. اما تا زمانی که شاخه ها را نبینید، دوباره آنها را آب ندهید چون ممکن است سبب پوسیدگی ریشه های گلایل شوید. شاخه های تازه ی گلایل را با کود مایع مناسب بارور کنید.
نحوه کاشت و پرورش گل گلایل
همانطور توضیح دادیم مراقبت از این گیاه چندان دشوار نیست. اما لازم است قبل از قرار دادن آنها در باغ یا گلخانه خود چند نکته در مورد آنها بدانید. برخی از بیشترین ملاحظات مربوط به مراقبت از آنها شامل موارد زیر است:
- زمان کاشت: این گیاهان به طور معمول حداقل 60 روز طول می کشد تا گل بدهند. بنابراین بسته به مکان زندگی شما، ممکن است زمانی که بخواهید گیاهان خود را برای کاشت قلمه ها تغییر دهید، متفاوت عمل کنید. به طور کلی بهتر است این گیاه را حدود یک ماه قبل از آخرین یخبندان و سرمای فصل بکارید.
- فاصله: برای اطمینان از رشد مناسب این گیاهان، بهتر است آنها را حدود 15 سانتی متر از یکدیگر و حداقل 5 سانتی متر درون خاک بکارید. در صورت وجود طوفان های بزرگتر، توصیه می شود آن ها را کمی عمیق تر بکارید.
- خاک: خاک خوب زهکشی شده برای این گیاه بهترین گزینه خواهد بود. همچنین خاک شنی هم مناسب رشد این گل است.
- آب مورد نیاز: گیاهان گلایل مانند خاک مرطوب هستند، به این معنی که باید حداقل 2.5 سانتی متر آب در هفته جذب کنند. برای کمک به حفظ رطوبت در خاک، می توانید 5 تا 7 سانتی متر مالچ گیاهی در پایه گیاه بریزید.
- نور: این گل ها معمولاً در آفتاب کامل رشد می کنند.
کاشت گیاه در ظروف
اگر می خواهید این گیاهان را در ظرف های مختلف بکارید و پرورش دهید، باید یک ظرف بزرگ را انتخاب کنید تا گیاهان از ظرف بزرگتر نشوند. شما به گلدان هایی احتیاج دارید که دارای سوراخ های زهکشی زیادی باشد و حداقل دارای عمق 30 سانتی متر و قطر 18 سانتی متر باشند. پس از کاشت قلمه ها، باید خاک را مرطوب نگه دارید و نور خورشید را برای گیاه فراهم کنید.
هرس
شکوفه های این گل ها بسیار دوست داشتنی هستند، اما هنگامی که شروع به پژمرده شدن و شکوفا شدن می کنند؛ می فهمید که وقت از بین رفتن شکوفه های گیاه شده است.گیاه در این شرایط بیش از پیش نیاز به هرس شدن دارد.
هنگامی که تمام شکوفه های موجود روی ساقه از بین برود، می توانید ساقه را قطع کنید. این برش باید حدود 5 تا 7 سانتی متر بالاتر از خاک انجام شود. گل های گلایل که در داخل خانه پرورش می یابند به طور معمول نیاز به هرس ندارند.
توجه: گیاهان گلایل باید به گونه ای کاشته شوند که هوا بتواند آزادانه بین آنها حرکت کند. رطوبت هم باید کم باشد، اما درجه حرارت نباید آنقدر کم باشد که یخ بزند. به طور معمول، دمای 35 تا 45 درجه فارنهایت یا 1 تا 7 درجه سانتی گراد، دمای ایده آل کشت گلایل است.
تکثیر گلایل
برای تکثیر این گل زیبا می توانید از روش قلمه زدن استفاده کنید و قلمه ها را در محیط مناسب که بالاتر برای شما توضیح داده شد بکارید. فراموش نکنید که برای شکوفه دادن قلمه ها شاید حدود 3 سال زمان لازم باشد.
مشکلات رایج
گل های گلایل آفات مخصوص خود را دارند که یکی از این آفات تریپس است. تریپس حشرات کوچکی هستند که از شکوفه ها و برگ های گیاه تغذیه می کنند. اگر گیاه این آفات را داشته باشد، ممکن است لکه های سفیدی روی شاخ و برگ های گل گلایل مشاهده نمایید. برای دفع این حشرات مضر می توانید از اسپری روغن Neem یا اسپری های قوی تر موجود در بازار استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید